İletişimde birinin davranışları diğerinin ihtiyaçlarına ters düşüyor, onu engelliyor ya da değerleri birbirine uymuyorsa, bu kişiler arasında çıkan sürtüşmeye “çatışma” denir.Dolayısıyla çatışma bir ya da birden fazla kişinin herhangi bir konu üzerinde anlaşmazlığa düşmesidir.Çatışma durumunda kişilerin istek ve amaçları birbirine uyuşmamaktadır.Bu nedenle kişiler, istek ve amaçlarını gerçekleştirmek adına çeşitli yöntemlere başvurmaktadır.Bu yöntemlere çatışma çözme yöntemleri denmektedir.Bu yöntemlerden bazıları çatışmaları etkin bir şekilde çözmeye yardımcı olurken bazıları da çatışmayı çözmede etkisiz kalmaktadır.Bu yöntemler özetle; ayıcık, kaplumbağa, köpekbalığı, tilki ve baykuş yöntemidir.
Ayıcık Yöntemi
Alttan alma taktiğidir.
Kendi
Karşı Taraf
–
+
Ayıcık için ilişki çok önemli. amaç pek önemli değildir.İlişkilerin bozulmaması için çatışmayı yatıştırmaya çalışırlar.
Kaplumbağa Yöntemi
Geri çekilme, iletişimden kaçma taktiğidir.
Kendi
Karşı Taraf
–
–
Kaplumbağalar çatışmadan kaçınmak için geri çekilirler.Çatışma yaratan sorunlardan ve kişilerden uzak dururlar.
Köpekbalığı YöntemiGüç kullanma, zor kullanma taktiğidir.
Kendi
Karşı Taraf
+
–
Kendi amaçları çok önemli, ilişkileri ise önemsizdir.Bu nedenle kendi çözüm önerilerini kabul etmesi için, çatıştığı kişiyi zorlar ve karşısındaki kişi üzerinde güç kullanmayı dener.
Tilki YöntemiUzlaşma, orta yolda buluşma.
Kendi
Karşı Taraf
+
+
Orta derecede girişimcilik ve iş birliği içeren bu stratejiyi kullanan bir kişinin amacı, her iki tarafı da kısmen tatmin eden, karşılıklı olarak kabul edilebilir, uygun bazı çözümler bulmaktır.
Baykuşlar hem amaçlarına hem de ilişkilerine çok önem verirler.Çatışmaları, çözülmesi gereken sorunlar olarak görürler ve hem kendilerinin hem de diğer kişinin amaçlarına ulaşabileceği bir çözüm ararlar.
Ayıcık, Kaplumbağa ve Köpekbalığı olumsuz çatışma çözme taktikleriyken, Tilki ve Baykuş olumlu çatışma çözme taktikleridir.